Tarvitaanko kosmetiikassa silikoneja? Ovatko ne haitallisia meille? Saanen kutsua sinut lukemaan postaukseni, jossa kerron sinulle totuuden kauneustuotteissa käytettävistä silikoneista.
Muistatko sen tietoisen ihon- ja hiustenhoidon alkuajat, jolloin olit hankkimassa tietoa, jonka avulla voit kehittää hyviä ja toimivia henkilökohtaisia hoitorutiineja? Veikkaan, että yksi ensimmäisistä tiedoista, joihin törmäsit, oli se, että silikonit ovat haitallisia hiuksille ja tukkivat ihohuokoset. Ja sinäkin aloit toistaa tätä tietoa ja välittää sitä eteenpäin, eikö niin? Ikävä kertoa, mutta asia on paljon monimutkaisempi, ja siitä tämä postaus on saanut ideansa.
Ennen kuin vastaan kysymykseen: ”Ovatko silikonit haitallisia meille?”, minun on esiteltävä teille muutama perustieto silikoneista – ihan vain selventääkseni asiaa niille, jotka eivät tiedä silikoneista paljoakaan.
Mitä silikonit ovat?
Aine, jota kutsumme nimellä ”silikonit”, on siloksaaneja, jotka ovat piipohjaisia polymeerejä. Nämä tiedot eivät kuitenkaan itsessään avaa asiaa paljonkaan, vai mitä?
Meille tärkeintä tietää on se, että kosmetiikassa käytettävien silikonien on tarkoitus tehdä kauneustuotteista tiiviimpiä, paremmin liukuvia ja sileämpiä. Juuri tämän vuoksi silikoneja sisältävä hiustenhoitoaine tekee hiuksista niin pehmeät ja samettisen sileät.
On syytä ymmärtää, että silikonit koostuvat hydrofobisista molekyyleistä, mikä tarkoittaa, että ne hylkivät vettä. Tämä on toinen ominaisuus, jonka ansiosta silikoneja sisältävä kosmetiikka suojaa hiuksia pörröisyydeltä, kun ne altistuvat kosteudelle, kuten sateelle. Meikkituotteissa silikonit takaavat pidemmän kestävyyden.
Mielestäni nämä ovat tärkeimmät seikat, jotka selittävät, mitä silikonit ovat ja mitä ominaisuuksia niillä on. Nyt on aika katsoa tarkemmin ja analysoida, voivatko silikonit olla haitaksi meille ja miten ne itse asiassa toimivat.
Miten silikonit toimivat?
Kun käytämme kosmetiikkaa, jossa on silikoneja, annamme niiden asettua hiuksiimme ja ihoomme, ja luoda eräänlaisen läpäisemättömän pinnoitteen. Näin silikonit suojaavat kosteuden lisäksi myös epäsuotuisilta sääolosuhteilta, UV-säteilyltä ja jopa mekaanisilta vaurioilta.
Yksinkertaisesti sanottuna silikonilla suojatuista hiuksista tulee kestävämmät ja vahvemmat, koska ne on päällystetty eräänlaisella panssarilla.
Ja tämä on sen väärän vakaumuksen ydin, että silikonit olisivat haitaksi meille. Me ajattelemme, että tällainen silikonipinnoite ei ainoastaan tarjoa riittävää suojaa, vaan myös vie ihostamme pois happea. Oletamme myös, että hyvin suojaava panssari rasittaa ihoa ja hiuksia liikaa.
Ovatko silikonit haitallisia meille?
Ovatko huolemme perusteltuja? Pitäisikö meidän hankkiutua eroon kaikesta kosmetiikasta, jossa on silikoneja, ja valita vain silikonittomat tuotteet?
Totuus on, että kosmetiikassa käytettyjen silikonien kielteiset vaikutukset ovat MYYTTI, jota on pidetty elossa jo vuosia. Se on väärä uskomus, sillä järkevästi ja oikeissa määrin käytettynä silikonit vaikuttavat positiivisesti hiuksiimme ja ihoomme.
Kääntöpuolena voimme huomata joitakin negatiivisia vaikutuksia, joita silikonit aiheuttavat, eikä tätä voi kieltää. Silikonit nimittäin latistavat hiuksia, tekevät hiustenhoitorutiineista vaativampia ja estävät ravitsevien aineiden pääsyn hiuksiin. Lisäksi silikonit voivat tukkia ihohuokosia ja edistää aknen syntymistä. Tämä on totta, mutta tästä ei kuitenkaan puhuta tarpeeksi.
On syytä ymmärtää, että kauneustuotteisiin lisätyt silikonit aiheuttavat haittaa kehollemme vain silloin, kun:
- käytämme niitä liian usein
- käytämme niitä liikaa
- emme poista niitä perusteellisesti
Miten rajoittaa silikonien kielteisiä vaikutuksia?
Vain me itse tiedämme, vaikuttavatko silikonit haitallisesti hiuksiimme ja ihoomme vai eivät. Kun et käytä silikonia sisältäviä tuotteita liikaa, noudatat käyttöohjeita ja kiinnität huomiota niiden huolelliseen poistamiseen, silikonit eivät ole lainkaan huono lisä kauneustuotteissasi. Itse asiassa, kun alat käyttää silikoneja oikein, niistä on vain hyötyä.
Lopuksi annan sinulle muutamia vinkkejä: Mitä voidaan tehdä silikonien kielteisen vaikutuksen rajoittamiseksi? Ensimmäiseksikin kannattaa aloittaa niiden käytön vähentäminen. Älä ylitä tarvittavaa vähimmäismäärää – silloin saavutat sileän ihon ja hiukset, jotka kestävät vaurioita. Lisäksi yritä olla yhdistelemättä useita silikoneja sisältäviä kosmetiikkatuotteita. Eli jos valitset silikoneja sisältävän voiteen, sinun tulisi käyttää silikonittomia meikkituotteita.
Ratkaisevinta on kuitenkin säännöllinen hiusten ja ihon puhdistus, jossa keskitytään silikonien täydelliseen poistoon. Käytä sitä varten vahvoja pesuaineita sisältäviä shampoita ja kasvojen puhdistusaineita. Niitä ei tietenkään pidä käyttää päivittäin, koska ne voivat aiheuttaa kuivumista. Kuitenkin kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa käytettynä ne auttavat meitä poistamaan silikonikerrostumat perusteellisesti. Hiuksemme ja ihomme tulevat olemaan kiitollisia.